9 mar 2014

Pyszny łosoś zapiekany z pomidorkami koktajlowymi

Danie pyszne, dietetyczne, a do tego bardzo szybkie w przygotowaniu.

SKŁADNIKI:

- filet z łososia
- pomidorki koktajlowe z gałązkami
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny
- pieprz cytrynowy
- sól
- zioła prowansalskie
- 1 łyżka oliwy z oliwek

WYKONANIE:

Filet z łososia skrapiamy cytryną, a następnie nacieramy solą i pieprzem cytrynowym. Obsypujemy obficie ziołami prowansalskimi. Tak przygotowanego łososia owijamy w folię aluminiową, zostawiając z góry otwartą szparę, aby łosoś się nie tylko upiekł, ale też pięknie przyrumienił.
Pomidorki koktajlowe wraz z gałązkami myjemy pod bieżącą wodą . Czosnek rozgniatamy i mieszamy z oliwą z oliwek oraz ziołami prowansalskimi. Pomidorki skrapiamy powstałym sosem i układamy na folii aluminiowej, ale nie zawijamy jej do końca, aby pomidorki nie ugotowały się, tylko podpiekły!

Oba zawiniątka kładziemy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na 20-25 min. bez termoobiegu i gotowe!




Like the Post? Do share with your Friends.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

IconIconIconFollow Me on Pinterest

Blogger news

About

zBLOGowani.pl

Author Info

Blogroll