Szybki, tani, łatwy i niezwykle smaczny sposób na kolację, lub przystawkę z pieczarkami w roli głównej. Danie to jest też mało kaloryczne i zdrowe. Oryginalny przepis pochodzi z książki Magdy Gessler " Kolory Smaków", jednak ja go nieco zmodyfikowałam do własnego podniebienia.
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg całych pieczarek
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku ( lub świeżego)
- 1 łyżka wody
opcjonalnie odrobina parmezanu lub innego sera do posypania gotowego dania
WYKONANIE:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy umyte, nie obrane, całe pieczarki. Po chwili wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku. Całość podsmażamy, aż pieczarki zrobią się miękkie. Następnie na patelnię wlewamy ocet balsamiczny i wodę, wsypujemy brązowy cukier. Całość podsmażamy ok 5 minut, aż sos zgęstnieje. Przed końcem smażenia dodajemy tymianek i podsmażamy jeszcze chwilkę. Gotowe danie możemy oprószyć np. parmezanem.
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg całych pieczarek
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku ( lub świeżego)
- 1 łyżka wody
opcjonalnie odrobina parmezanu lub innego sera do posypania gotowego dania
WYKONANIE:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy umyte, nie obrane, całe pieczarki. Po chwili wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku. Całość podsmażamy, aż pieczarki zrobią się miękkie. Następnie na patelnię wlewamy ocet balsamiczny i wodę, wsypujemy brązowy cukier. Całość podsmażamy ok 5 minut, aż sos zgęstnieje. Przed końcem smażenia dodajemy tymianek i podsmażamy jeszcze chwilkę. Gotowe danie możemy oprószyć np. parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz